21. září 2013

Cestou necestou okolo Islandu, část druhá

První den dovolené jsme strávili na cestě. Vyrazili jsme z Olomouce vlakem do Brna, pak se Student Agency autobusem přímo na Schwechat, odkud nám letěl přímý spoj do Keflavíku.
Letěla jsem poprvé v životě, pokud tedy nepočítám vyhlídkový let Cessnou, takže jsem byla možná trochu napjatější než ostatní. Bylo to ale úplně v pohodě, jen dost nepohodlné, málo místa.


Do Keflavíku jsme dorazili kolem půlnoci místního času. U nás v té době byly už dvě ráno (dvouhodinový rozdíl je způsobený tím, že na Islandu nepoužívají letní čas). V malé hale bylo narváno lidmi, rychle jsme si tedy vyměnili pár islandských korun (v ČR se sehnat nedají) a zamířili k chlapíkovi z půjčovny aut, který už tu na nás čekal. Převezl nás kousek k jejich kanceláři, vyřídili jsme všechny potřebné papíry a vyzvedli si naši Mazdu 3. JO (to byla první část espézetky).

Vyjeli jsme k nedalekému hostelu konečně se vyspat. Cestou pršelo, byla tma, přesto jsme si všimli, že krajina za okny je taková... jiná. Smrdělo to tu po zkažených vejcích. Hlavou se mi honily myšlenky: "Kam jsme to proboha přijeli! Takhle syrovo tu bude pořád?" Na pokoji mě ale brzo dohnala únava, a tak jsem nad tím nemusela moc dlouho přemýšlet. Ráno je moudřejší večera.

Po snídani (zde v ceně ubytování) nás čekal ten opravdu první den islandské dovolené. Brzy jsme pochopili, že blankytné nebe bez mráčku, známé z propagačních materiálů, není rozhodně pravidlem. Drobný deštík, ale nebyl tak hrozný, stačilo se dobře obléknout do něčeho nepromokavého a neprofouknutelného. Univerzální rada pro celou tuhle zemi ;)

Dojeli jsme k Modré laguně (Bláa Lónið) a ulovili první keš.
Byla pod kamenem. Všechny islandské kešky jsou pod kamenem...

Čtyřicetieurové vstupné do areálu koupaliště nám přišlo zbytečně vysoké, a tak jsme se jen prošli okolo tyrkysově modrých jezírek v okolí. Někdo tvrdí, že kdo nebyl v Modré laguně, jako kdyby nebyl na Islandu. Jiní říkají, že je to kýč, který nemá se skutečným Islandem mnoho společného. Koupaliště tu vzniklo vlastně náhodou. Díky geotermální elektrárně ve Svartsengi (pro anglicky rozumící více info zde). Každopádně si myslím, že stojí za to se tu zastavit aspoň na krátkou procházku po okolí. Ta podivná hra barev stojí za vidění.

Přesun do Reykjavíku byl celkem rychlý. Našli jsme ubytování nedaleko kostela Hallgrímskirkja, který je jedním ze symbolů města. Působí ohromujícím dojmem, jako mohutný lávový proud, přitom uvnitř je zvláštně strohý. Na věž jsme nakonec nevyjeli, stejně by v té nízké oblačnosti nebylo nic vidět. Dali jsme si první islandský oběd (rybu s bramborem, polévku s ovčím masem) a trochu obhlédli okolí. Od městského rybníčku, oblíbeného místa zdejších kachen, labutí a racků, jsme zamávali pár známým. Ať žije webkamera! Došli jsme i ke kulturnímu a společenskému centru Harpa, což je obrovská skleněná stavba na pobřeží. Docela mě překvapilo, že je tu vedle malých tradičních domků i poměrně dost moderních výškových budov. Ale nakonec proč ne, město roste a vyvíjí se. Jako kdekoli jinde.
Jinak je Reykjavík pěkné, spíše malé, útulné místo s hezkým centrem a spoustou obchůdků, kde seženete drahé čepice a svetry, které si nakonec stejně koupíte, protože jsou supr. Dál tu mají plyšové, malované i vycpané papuchalky, různé pláštěnky, deštníky a spoustu dalších suvenýrů lepší či horší estetické úrovně.

Hallgrímskirkja se sochou Leifa Erikssona v popředí

Procházku po městě jsme ukončili nákupem v místní síti prodejen Bónus (takový náš Lidl nebo Penny) s prasátkem-kasičkou ve znaku. Samozřejmě jsme vyzkoušeli islandské pivo, konkrétně Thule. Nu, nebylo špatné. A dobře se po něm spalo, i když jeden z členů výpravy v noci neustále kašlal :)

Cesta necesta okolo Islandu
* Část první (jak to začalo - úvod, mapa)
* Část druhá (Modrá laguna, Reykjavík - Hallgrímskirkja, Harpa)
* Část třetí (Þingvellir, Geysir, Strokkur, Gullfoss, Þjóðveldisbæinn, Urriðafoss)
* Část čtvrtá (Seljalandsfoss, Skógafoss, vrak Dakoty, Dyrhólaey, Vík)
* Část pátá (Skaftafell, Svartifoss, Svínafellsjök​ull, Jökulsárlón)
* Část šestá (Dettifoss, Selfoss, Kópasker, Ásbyrgi)
* Část sedmá (Grjótagjá, Hverfell, Dimmuborgir, Skútustaðagígar, Goðafoss, Akureyri)
* Část osmá (Akureyri, Þingeyrarkirkja, Hólmavík, Djúpavík)
* Část devátá (Djúpavík)
* Část desátá (Reykjavík - Sólfar a Volcano House, Hveragerði, Ölfusdalur)
* BONUS: Virtuální cesta (Streetview, Já.is)
* BONUS: Pohlednice (fotografie z cesty)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentáře!