19. října 2013

Cestou necestou okolo Islandu, část třetí

Nikdy bych nevěřila, že může být na Islandu tolik kruhových objezdů. V řadě hezky za sebou cestou z Reykjavíku, jeden za druhým, v rozestupech po necelém kilometru. Jako nějaké obrovské korále na šňůrce.


Naše slovensky mluvící navigace nás neomylně vedla až k tomu poslednímu kruháči, který znamenal konec města. A teď vzhůru do přírody. První zastávka: Þingvellir. Místo, kde se spojuje zajímavá historie (v roce 930 tu vznikl vůbec první parlament na světě) s neméně zajímavou geologií (prochází tudy Středoatlantský hřbet, který "odděluje" Ameriku a Evropu). Místo, které leží na trase tzv. Zlatého okruhu (Golden Circle). Místo, kde jsou díky výše zmíněnému tři mrtě miliony lidí. Možná i proto nás tohle místo příliš neoslovilo. Jen tak tak jsme se probili skrz davy japonských turistů a německých důchodců, prošli se mezi skalami, odlovili tři kešky a zamířili zpět k autu.

Geotermální oblast Haukadalur je známá hlavně díky gejzírům. Pro nás tohle místo znamenalo začátek série mokrých překvapení. Nebude-li pršet, stejně budeme durch (jak říkáme my lingvisti).
Samozřejmě jsme chtěli vidět slavný Geysir, víc jsme se ale těšili na Strokkur, který je mnohem aktivnější. Interval erupcí je cca 4 až 8 minut. Stačí si šikovně stoupnout (jako správný blbý tůrista), a užijete si to na vlastní kůži. Doslova. Voda, která nás ochrstla, byla nejdřív příjemně vlažná. V desíti stupních nad nulou a při mírném větru mi ale brzy začalo být v mokrých kalhotách chladno. Přesto jsme ještě chvíli vydrželi sledovat, jak si další turisté vykračují vstříc nevyzpytatelné sprše. Potom jsme zapadli na oběd do nedaleké restaurace.

Strokkur chvíli před tím, než to na nás hodil
Po obědě nás čekal první pořádný islandský vodopád: Gullfoss. Zlatý vodopád. Jeden z nejkrásnějších, řekla bych. Ačkoli duha nad ním nebyla, jak slibují barevné prospekty cestovek, bylo tu nádherně. A mokro. Opět.

Zamířili jsme k Þjóðveldisbæinn. Ani jsem se nepokoušela to vyslovit. Domky porostlé trávou jsou postavené tak, jak se to dělalo kdysi, před nějakým tím stoletím. Moc hezky to vypadá na fotkách od naší kamarádky Ivi (hledejte heslo old farm - a ostatní fotky taky doporučuju).

Gullfoss, jeden z nejhezčích vodopádů
Islandský skanzen jsme brzy opustili. K vodopádu Háifoss jsme ovšem nedojeli. Naše první setkání s nezpevněnou silnicí dopadlo zbabělým ústupem. Mazda se nepříjemně bořila do štěrku, před námi ještě dobrých pět kilometrů, raději jsme to vzdali a otočili auto směrem k hotelu. Zběžně jsem omrkla trasu ve své GPS. Po cestě by měla být keška, u vodopádu. Že prý "hidden gem". Vyměnit vodopád za vodopád? Proč ne. Odbočili jsme z Ring Road. Když jsme vystupovali z auta, lehce mžilo. Krabička nebyla schovaná daleko, asi sto metrů. Déšť pomalu nabíral na síle. Než jsme ke keši došli, začal být hodně nepříjemný. Ivi fotila. Keš jsme našli, rychle zalogováno, vráceno. Zničehonic se z deště stal liják. Cestou zpátky k autu jsme utíkali. Během pár minut jsme promokli skrz. Už zase. Urriðafoss jsme překřtili na Urinalfoss. Chcanec to totiž byl fakt pěknej. Mimochodem, ten foss za návštěvu určitě stál.

Záviděla jsem Tonovi a Ivi, že přední sedadla jsou vyhřívaná. Byli jsme kousek od hotelu, ten kousek se přece dá vydržet.

Ubytování v Café Arhus Hellu ovšem bylo to nejlevnější, co jsme na naší dovolené měli. V chatičce tři krát tři metry s dvěma patrovými postelemi, kde jsem se praštila o strop tak, že my vyskočila boule, se mokré svršky sušily poměrně špatně. Rozvěsili jsme je, kde se jen dalo. (Fotka z chatičky.) Převlékli jsme se a vyrazili do nedaleké restaurace. Pizza, horký čaj a červené víno nás nakonec zahřály. Bylo zase dobře. A na chvíli i sucho.

Cesta necesta okolo Islandu
* Část první (jak to začalo - úvod, mapa)
* Část druhá (Modrá laguna, Reykjavík - Hallgrímskirkja, Harpa)
* Část třetí (Þingvellir, Geysir, Strokkur, Gullfoss, Þjóðveldisbæinn, Urriðafoss)
* Část čtvrtá (Seljalandsfoss, Skógafoss, vrak Dakoty, Dyrhólaey, Vík)
* Část pátá (Skaftafell, Svartifoss, Svínafellsjök​ull, Jökulsárlón)
* Část šestá (Dettifoss, Selfoss, Kópasker, Ásbyrgi)
* Část sedmá (Grjótagjá, Hverfell, Dimmuborgir, Skútustaðagígar, Goðafoss, Akureyri)
* Část osmá (Akureyri, Þingeyrarkirkja, Hólmavík, Djúpavík)
* Část devátá (Djúpavík)
* Část desátá (Reykjavík - Sólfar a Volcano House, Hveragerði, Ölfusdalur)
* BONUS: Virtuální cesta (Streetview, Já.is)
* BONUS: Pohlednice (fotografie z cesty)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentáře!