11. srpna 2014

Cestou necestou okolo Islandu, část devátá

Už to bude rok, co jsme vyrazili na sever objevovat krásy ostrova ledu a ohně. A já mám před sebou ještě pár restů, několik příběhů, které jsme nestihla odvyprávět. Djúpavík naštěstí v člověku zanechá dost hluboký dojem, takže i po roce je tu spousta vzpomínek, o kterých se dá psát.


Když jsme vymýšleli trasu naši cesty, věděli jsme o několika místech, kam se určitě chceme podívat. Nejtěžší bylo zakomponovat do celého plánu právě Djúpavík. Jsem ráda, že se to nakonec podařilo, i za cenu dlouhých hodin strávených v autě při přesunu z Akureyri.

Cesta z nádrže na rybí olej nebyla snadná
Co nás vlastně na tomhle zapadákově se třemi stálými obyvateli upoutalo? Za všechno můžou Sigur Rós a jejich film Heima. Doporučuju! Musím vás však upozornit, že po jeho shlédnutí můžete pociťovat neodbytné nutkání okamžitě vyrazit na Island, a v případě, že už jste tam byli, mohou se dostavit silné abstinenční příznaky.

Byli jsme nadšeni, když se nám podařilo domluvit ubytování v Hótelu Djúpavík, kde jsme se cítili spíš jako na návštěvě u tety a strejdy než jako v hotelu. Také jsme se tu seznámili s "brigádníkem" Clausem. Když se dověděl, že jsme s Czechbartem na svatební cestě, věnoval nám jeden svůj pohled. Jeho dalšími obrázky se můžete pokochat na jeho webu http://www.claus-in-island.de/. Od návratu z Islandu sleduju jeho FB stránku a musím říct, že jsou dny, kdy mu jeho pobyt v Djúpavíku nesmírně závidím. Holt moře, sága a sledi mají něco do sebe :)

Po ubytování jsme se vydali na prohlídku zdejší "hlavní atrakce", bývalé továrny na zpracování ryb. Bohužel bez komentáře (komentovaná prohlídka byla až ráno v deset hodin, pro nás příliš pozdě). Uvnitř se střídají výstavy fotografií od různých autorů. I samotná stavba má své kouzlo. Takové to nepopsatelné, opuštěné, zaprášené, popraskané kouzlo starých továren. Vlezli jsme i do jedné z nádrží, ve kterých se dříve uchovával rybí olej. Uvnitř to smrdí po soli a po rybách, ale díky skvělé akustice se tu občas konají koncerty. Venku kotví stará rezavá loď. Tedy, část lodi, moře ji ještě celou nestrávilo. A zatímco jsme se rozhlíželi po okolí, pobíhala kolem nás Freya, pes majitelů hotelu. Nad zátokou se na chvíli udělala duha, v dálce šuměl vodopád.

Večer jsme sešli do restaurace v přízemí hotelu a během čekání na večeři se Ivi podařilo v knize hostů najít podpisy členů kapely Sigur Rós. Mám dojem, že jsem měla nějakou houbovou polévku. Byla moc dobrá. Láhev vína, kterou jsme si pak objednali, sice byla trochu dražší, ale to se na Islandu dá očekávat.

Ráno jsme se nasnídali a s úlevou zjistili, že porucha, kvůli které nešel internet ani telefon, už byla odstraněna. Ne, že bychom bez těchto vymožeností nemohli žít, ale bez připojení by nebylo možné zaplatit za pobyt platební kartou. A hotovosti jsme s sebou moc neměli, vždyť kartou se dá na Islandu platit téměř všude. I v zapadákově, kde sledi dávají dobrou noc.

Naposledy jsme se pokochali výhledem na zátoku a vyrazili po křivolaké cestě na jih. V kopci jsme potkali kamion. Jeho řidič musí mít nervy z ocele. Na takové silnici, po dešti...

Furt ve střehu aneb Islandské silnice

Poslední den dovolené před námi. Počasí nezklamalo a lilo jako z konve. Až do Reykjavíku.
No, alespoň jsme mohli v klidu přemýšlet nad tím, jak bylo v Djúpavíku krásně, klid a nikde žádné davy turistů. Ovšem řidič se tolik rozplývat nesměl, i když vozovka už byla opět asfaltová a lemovaná patníky. Ovce tady přece mají přednost. A taky pozor na krávy! Na islandských cestách musíte být ve střehu pořád.

Cesta necesta okolo Islandu
* Část první (jak to začalo - úvod, mapa)
* Část druhá (Modrá laguna, Reykjavík - Hallgrímskirkja, Harpa)
* Část třetí (Þingvellir, Geysir, Strokkur, Gullfoss, Þjóðveldisbæinn, Urriðafoss)
* Část čtvrtá (Seljalandsfoss, Skógafoss, vrak Dakoty, Dyrhólaey, Vík)
* Část pátá (Skaftafell, Svartifoss, Svínafellsjök​ull, Jökulsárlón)
* Část šestá (Dettifoss, Selfoss, Kópasker, Ásbyrgi)
* Část sedmá (Grjótagjá, Hverfell, Dimmuborgir, Skútustaðagígar, Goðafoss, Akureyri)
* Část osmá (Akureyri, Þingeyrarkirkja, Hólmavík, Djúpavík)
* Část devátá (Djúpavík)
* Část desátá (Reykjavík - Sólfar a Volcano House, Hveragerði, Ölfusdalur)
* BONUS: Virtuální cesta (Streetview, Já.is)
* BONUS: Pohlednice (fotografie z cesty)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentáře!