23. dubna 2018

Tunelem

Kdykoli jsme jeli kolem té značky, říkali jsme si, že se tam jednou určitě podíváme. Stálo na ní jen slovo Tunel a my byli zvědaví, co vlastně uvidíme. V sobotu, cestou ze Zděchovské traktoriády, konečně nastala příznivá konstelace, a tak jsme ve Slavíči odbočili. Zaparkovali jsme přímo na tunelu.

Slavíčský tunel, také známý jako Ferdinandův, je železniční tunel z poloviny 19. století. Od roku 1895 se nepoužíval a chátral, dokonce prý sloužil jako sklad brambor, i přesto se ale dochoval až do dnešních dob. V roce 2006 se oba jeho portály dočkaly rekonstrukce (zdroj: ŽelPage). U východního portálu, kam vás navedou značky ze silnice mezi Hranicemi a Lipníkem, je informační tabule.

Nikde se mi nepodařilo zjistit, kdy bývá tunel přístupný, nám se však poštěstilo a podívali jsme dovnitř. Bylo otevřeno a rozsvíceno. Sobotní odpolední hic vystřídal příjemný, i když trochu vlhký chládek. Prošli jsme si 250 m dlouhý a 6 m vysoký tunel tam i zpět, přeskočili pár kaluží (Junior samozřejmě hodil několik kamínků), prohlédli si portály. Ani se nám nechtělo vracet do vyhřátého auta. Zkrátka to byla příjemná zastávka.

Východní portál

Západní portál






    V okolí doporučuji také známější Jezernické viadukty, které patří ke stejné trati. Zaparkovat je možné na malé odstavné ploše zde, kde najdete také informační tabuli. Máte-li čas, vydejte se na krátkou procházku podél viaduktů.

    Jezernické viadukty 

    U viaduktů jsme se zastavili v létě 2016

    Žádné komentáře:

    Okomentovat

    Díky za komentáře!