11. března 2018

Krátké výlety po jižní Moravě

Za dveřmi už pomalu přešlapuje jaro, tak jsem se rozhodla sepsat pár tipů, které se můžou hodit v nadcházející turistické sezóně. Podobně jako v nedávném příspěvku je to několik našich menších loňských výletů v jednom. Shodou okolností míří všechny na jih, respektive jihovýchod, Moravy.
Nejmenší výletníky vezměte určitě s sebou!


Hádecké lomy

Kde to je: na severovýchodním okraji Brna.
Co tam je: lomy (kameny, kamínky, šutry a šutříky), minizoo, cesta rákosím, výhledy na Brno.
Podrobněji: Pěkná procházka po bývalých vápencových lomech včetně naučné stezky, která vás třeba i trochu poučí. Nečekané výhledy na Brno ze strmých útesů. (Zde nezapomínejte, že se pohybujete v lomu, a dávejte pozor na děti.) Kameny a kamínky, juch!
Jak se tam dostat: Na procházku se dá vyrazit například od hájovny Velká Klajdovka, kde je parkoviště. Nedaleko zastavuje i autobus městské hromadné dopravy.
Kočárky: Trasa vyznačená v mapě měří cca 3,5 km a z větší části ji v pohodě projedete s jakýmkoli kočárkem, vede totiž po asfaltové silničce. Část naučné stezky má nezpevněný a trochu horší povrch (úsek Nad Džunglí – Kavky), teréňákem to dáte, jinak doporučuji nastudovat objízdnou trasu.
V okolí: Pod Hády se nachází malá zoo Lamacentrum. Tu jsme bohužel nestihli navštívit, jen jsme ji omrkli shora. Taky Cestu rákosím v bývalém Růženině lomu si necháváme na příště. Obojí ovšem vypadá velmi zajímavě.

Vidím Brno veliké, jehož sláva pařezu se bude týkati ;)


Sealsfieldův kámen a Devět mlýnů

Kde to je: jižně od Znojma, součást Národního parku Podyjí.
Co tam je: údolí řeky Dyje, výhledy, skály.
Podrobněji: Zelená turistická značka vás z obce Popice vinicemi a lesíkem dovede až vyhlídce Sealsfieldův kámen, odkud se vám otevře výhled na meandrující Dyji, která zvolna přechází ve vodní nádrž Znojmo. Dávejte pozor na děti, skály tu strmě spadají až k vodě! Cesta pak vede dál vysoko nad řekou, poté postupně klesá do Trauznického údolí. Po zelené se dostanete lesem zpět do výchozího místa.
Jak se tam dostat: Autem jsme dojeli do obce Popice, auto jsme zaparkovali na volném místě u silnice (vizte výchozí/cílové místo ve vyznačené trase).
Kočárky: Trasa, kterou jsme zvolili my, měří cca 5 km a s kočárkem ji nedoporučuji. Snad jen úsek z obce Popice ke kameni, kudy vede také cyklotrasa, by se s dobrým terénním kočárkem projet dal.
V okolí: Nedaleko od Popic jsme navštívili ještě pěknou vyhlídku nazvanou Devět mlýnů. Od velkého parkoviště u hotelu Vinice Hnanice je to jen cca 650 m po zelené, zpět pak stejnou cestou. Bohužel bylo strašné vedro a dítko nespolupracovalo, takže další plány (procházka na Šobes) ztroskotaly. Raději jsme se přemístili na naše oblíbené dovolenkové koupání u přehrady Výrovice.

Ano, to zelené tam dole je Dyje

Živá voda Modrá a rozhledna Salaš

Kde to je: nedaleko Velehradu, u Uherského Hradiště.
Co tam je: Živá voda Modrá je botanická a sladkovodní expozice.
Podrobněji: Návštěvu Živé vody doporučuji nechat na léto. V této úžasné expozici totiž nejen projdete podvodním tunelem a kouknete se na kapry či sumce pěkně zblízka, ale jakmile se dostatečně vzděláte, klidně se ještě můžete zajít vykoupat do rybníka, abyste se poté pomalu usušili při procházce bylinkovou zahrádkou. A to se vyplatí. Více info na webu. Mimochodem, ten tunel v rybníku je fakt skvělý!
Jak se tam dostat: Autem směrem na Staré Město, odbočit na Velehrad a Modrou. Velké parkoviště pro Živou vodu, Archeoskanzen a další atrakce je hned u silnice před obcí Modrá.
Kočárky: Nedoporučuji. Raději pěšky, z parkoviště to není daleko.
V okolí: Hned vedle Živé vody se nachází známý archeoskanzen. Ten jsme navštívili už před pár lety a pro dvouleťáka nám přišel náročný, tak jsme raději zamířili na krátkou procházku za výhledy. Rozhledna Salaš je jednou z mála podobných staveb z poslední doby, které jsou hezké a je z nich i něco vidět. Tyčí se nad stejnojmennou obcí a dovede vás k ní zelená turistická značka. Počítejte se značným stoupáním, které se s terénním kočárem dá zvládnout, ale pěkně se nadřete. Auto můžete nechat na vyhrazeném parkovišti. Rozhledna je volně přístupná... tedy pokud nemáte takovou smůlu jako my, že se trefíte do termínu hasičských závodů, které mají cíl právě na vyhlídkové plošině rozhledny. Naštěstí jsme se na ni nakonec přece jen dostali, protože soutěž se během našeho příchodu už chýlila ke konci, a tak nás po chvíli čekání organizátoři pustili nahoru.

Voda, ryby, rozhledna.

Tunel zdola. A shora.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentáře!