4. června 2017

Mladějovská úzkokolejka

Na sobotu jsme naplánovali celodenní výlet. Předpověď počasí hlásila teplo až vedro a my jsme se odvážně vydali vstříc páře.
Parno jsme opravdu zažili (dokonce dvojité). Chvílemi nám také bylo trochu úzko, což nás ovšem nevykolejilo.
Návštěvu Mladějovské průmyslové dráhy zkrátka můžu vřele doporučit všem milovníkům vlaků, traktorů, bagrů, uhlí, dolů i rozhleden. Stojí to za to.

Už dřív jsme uvažovali nad návštěvou rozhledny na Strážném vrchu, kam se podle našich informací dá od Dětřichovské hájenky dojet i s kočárkem. Při plánování výletu jsme si ale vzpomněli na Mladějovskou železnici. Kolikrát jen jsme cestou směrem na Moravskou Třebovou míjeli hnědý ukazatel s odbočkou na tuto zajímavost a říkali si, že se tam jednou vypravíme. Chvíli jsme tedy koumali, jak oba cíle spojit tak, aby to vyhovovalo i nejmladšímu členu rodiny, a nakonec jsme to vymysleli výborně. Všechno klaplo a výlet se povedl.

Nadšení...
Vyjeli jsme do Mladějova raději v předstihu a nakonec jsme dorazili skoro hodinu před odjezdem vlaku. V okolí nádraží je naštěstí spousta exponátů, které Juniora dokonale zabavily. Staré bagry, mašinky, traktory a podobně. To bylo něco.
Vybraný spoj nebyl příliš obsazený, a tak jsme mohli s klidem naložit i kočárek, který jsme vzali, aby se Junior mohl cestou prospat. Přece jen nás čekala ještě dlouhá cesta a v nosítku by to asi nebylo ono.
Traktorista
Chvíli po půl dvanácté jsme se s mohutným trhnutím rozjeli. To v mladém cestovateli vyvolalo mírné zděšení (až odpor), ale po pár minutách už vesele pozoroval kouřící a pískající parní lokomotivu i ubíhající krajinu. Vláček se šine opravdu pomalu. Do Nové Vsi, vzdálené asi 6 km, dorazí za zhruba tři čtvrtě hodiny. Včetně dvou zastávek na promazání stroje a doplnění vody, během kterých si cestující můžou vystoupit a vláček si důkladně prohlížet. O rychlost tu ale nejde a v cíli mi bylo až líto, že musíme vysednout. Zájemcům poskytnou průvodčí výklad u bývalého dolu Hugo Karel, pak je možné se buď vrátit vlakem zpět do Mladějova nebo pokračovat jinou soupravou na zastávku Hřebeč.

Parní mašinka na nádraží

Doplňování oleje na zastávce Veksl

My jsme zvolili jinou variantu. Pěší. Na doporučení pana průvodčího jsme pokračovali ze zastávky Nová Ves asi 200 m podél kolejí, kde jsme narazili na značení Hřebečských důlních stezek. To nás zavedlo nahoru k rozhledně Strážný vrch. Tento 1,5km úsek byl nejtěžší částí celé trasy. Vyjet po nezpevněné hrbolaté lesní cestě, která v několika místech opravdu prudce stoupá vzhůru, by s dítětem v kočáře bylo téměř nemožné. Naštěstí Junior vzorně spolupracoval a většinu kopce vyšlapal sám (vlastně vyběhl). Czechbart tedy vyvezl kočár „jen“ s nákladem a já jsem povzbuzovala dítě k běhu.



Rozhledna na Strážném vrchu se na fotografiích zdá asi tak třikrát větší než ve skutečnosti je. Výhled je pouze na jednu stranu, ale měli jsme docela štěstí a krásně viděli hřebeny Jeseníků, Králického Sněžníku i Suchý vrch. Pak jsme se vydali, opět podle značení důlních stezek, do Mladějova. Ukazatel tvrdil, že je to jen něco málo přes 6 km, ale podle mě se jim kdesi vytratily nejméně dva kiláky. K Dětřichovské hájence je to dobře sjízdné pro kočárky, jde se po zpevněné lesní cestě s minimálním převýšením. Od hájenky dál po žluté už je to horší, je tu dost kamení a navíc postupné klesání do obce Mladějov, které je třeba ubrzdit. Terénní kočár si s tím poradí.

Velká parní lokomotiva
Na nádraží v Mladějově nás čekal ještě jeden železniční zážitek. Z místní stanice zrovna odjížděla souprava tažená parní lokomotivou. S malou mašinkou z úzkokolejky na sebe vzájemně houkaly, a pak v oblaku dýmu vyrazil historický vlak směrem na Moravskou Třebovou. Takže taková pěkná tečka za tím naším výletem.

Náš malý cestovatel

Shrnutí
Trasa: Vlakem z Mladějova do Nové Vsi, pěšky přes rozhlednu Strážný vrch zpět do Mladějova.
Trasa na mapě: https://mapy.cz/s/1I2VU
Délka trasy: cca 10 km
Doprava: zaparkovat lze u nádraží nebo u hřiště, do Mladějova jezdí i vlaky ČD
Co tu je: muzeum, úzkorozchodná železnice, rozhledna
Kočárky: Terénní kočárky cestu zvládnou, nicméně stoupání na Strážný vrch doporučuji pouze pokud máte lehký kočár a v něm odolné hubené dítko. Nebo pokud můžete dítě z kočárku vyložit (vyjde samo, vynesete ho). My jsme měli v záloze Manduku, kterou jsme nakonec nepoužili.
Odkaz na jízdní řád dráhy: http://www.mladejov.cz/verejne-jizdy



Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentáře!