25. října 2016

Výlety s kočárkem 3 - Moraviánská padesátka

Na turistické pochody si moc nepotrpíme, radši vyrážíme sami a neorganizovaně. Jedinou výjimkou je Moraviánská padesátka, která se začátkem května koná přímo u nás v obci. Podporujeme tedy místní odbor Klubu českých turistů a účastníme se. Od roku 2000 jsme nevynechala jediný ročník. Loni jsem šla 10km trasu s pětiměsíčním pupkem (uff!), letos jsme se s kamarádkou vydaly diplomu vstříc ve společnosti našeho Juniora.
V (ne)pravidelné rubrice Výlety s kočárkem to bude takový tip netip na výlet po okolí Hluboček.

Výlety s kočárkem 3 - Moraviánská padesátka

Trasa pochodu se každý rok nepatrně mění. Co zůstává je startovní a cílové místo, kulturní dům v Mariánském Údolí. To je i pěkný výchozí bod k procházce. Dostanete se sem vlakem (stanice Hlubočky-Mariánské Údolí) nebo přímo u KD pohodlně zaparkujete svůj automobil.

Junior s diplomem a pamětní medailí
Popis trasy: Od kulturního domu se vydejte vzhůru na Posluchov. Majitele terénních kočárků to mohou vzít po zelené turistické značce, pohodlněji se vám ovšem půjde po silnici. Provoz tu není velký; autobusy na Posluchov jezdí jen ve všední dny (asi tři za den) a automobilů taky moc nepotkáte. Neberte to však na lehkou váhu, jděte po správné straně silnice a dávejte pozor! Z Posluchova půjdete kolem slepičárny, občas pěkně smrdící, po zpevněné cestě,místy se zbytky asfaltového povrchu. Sem je vjezd motorovým vozidlům sice zakázán, ale možná nějaké auto potkáte. Spíš tu ale bude spousta chodců a cyklistů, protože celá cesta až na Svatý Kopeček je oblíbeným výletním cílem. Doporučuji nepokračovat po zelené značce (vede lesem a polem), ale jít po asfaltce (cyklotrasa 6030) až k tzv. radíkovské věži, kde je hospůdka. A taky Fort č. II čili pevnůstka, pozůstatek olomoucké pevnosti z 19. století.
My jsme odtud pokračovali po silnici dolů do Radíkova, prošli jsme obcí a ulicí Na Suchých loukách jsme se dostali na pěknou, vcelku rovnou lesní cestu, která nás zavedla až ke vstupu do zoo. Úsek mezi Radíkovem a Kopečkem je opět vhodný spíše pro terénní kočárky, ale není nijak zvlášť náročný.
Na Svatém Kopečku máte na výběr. Třeba už se vám dál jít nechce. Není tedy nic jednoduššího než sednout na MHD a nechat se zavézt do Olomouce. Nebo se potřebujete vrátit do Hluboček pro auto? Pak tedy pokračujte. My jsme to vzali po asfaltce (cyklotrasa 6103, dále 6030), ze které jsme předtím odbočili na Radíkov, a došli zpátky k věži. Zde se opět můžete rozhodnout, jestli zamíříte stejnou zpět ke kulturnímu domu, nebo si výlet ještě trochu protáhnete. Pokud jste zvolili druhou variantu, pak asi 200 m za věží zahněte doleva na lesní cestu (vizte mapu). Máte-li obavu, že netrefíte tu správnou cestu, odbočte až v místě, kde asfaltku kříží žlutá turistická značka. Po této značce prudce klesáme k chatovišti Vinohrádky a dál až do Hluboček, do Dukly. Úsek je vhodný opravdu jen pro terénní kočárky a místy je náročnější (strmé klesání, kamení, kořeny). Musím říct, že mi to tu dalo zabrat, a to jsme šli z kopce. Pod chatovištěm začíná zpevněná cesta, pak už je to opět pohoda. Za železniční tratí jsme přešli řeku přes malý most pro pěší s dost strmým nájezdem pro kočárky a zamířili k jihu tzv. Orátem, stále podél řeky Bystřice. Tady opět doporučuji držet se cyklotrasy, tentokrát s označením 6009. Zbytek cesty vede po chodníku kolem hlavní silnice. My jsme si ale ještě udělali malou zacházku a těsně před cílem odbočili na Letní ulici, jak je vidět na mapce v odkazu.
V cíli jsme na nás čekal obligátní diplom a pamětní medaile za absolvování 15km trasy. Ty samozřejmě dostanete jen jako účastníci Moraviánské padesátky. Myslím, že se sem ale vyplatí vyrazit i v jinou roční dobu. Z uvedené trasy si můžete vybrat třeba jen část.

Odkaz na mapu popisované trasy: zde na Mapy.cz.

Shrnutí
Trasa: celá okružní trasa vede z Mariánského Údolí přes Radíkov na Svatý Kopeček a kolem radíkovské věže přes Vinohrádky a Hlubočky zpět. Dá se ale zkrátit a přizpůsobit aktuálnímu rozpoložení cestovatelů.
Parkování: Dostatek parkovacích míst je v okolí kulturního domu. Trasu je taky možné začít na Svatém Kopečku, kde se dá zdarma parkovat např. podél silnice Sv. Kopeček - Radíkov.
Délka naší trasy: cca 15 km.
Kočárky: Část trasy je vhodná pro všechny typy kočárků, některé úseky jsou sjízdné jen s terénním kočárky. Pro bližší informace si přečtěte popis trasy výše.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentáře!